FØDDERNE – dit fundament

livstjek-foedder-1500x300

Fødderne - hele kroppens fundament

Ikke mange er i det daglige opmærksom på, at føddernes sundhed har indflydelse på resten af kroppen.

 

En stiv fod kan give en stiv krop, og svage muskler i foden kan resultere i muskel-ubalancer op igennem kroppen. Også blodcirkulationen, kredsløbet samt åndedrættet forandres. Foden dikterer ganske enkelt resten af kroppens balance og funktion.

 

Når fødderne fungerer godt, justerer de forskellige kropsdele sig nemlig automatisk mere hensigtsmæssigt, så de er mindre udsat for overbelastning og skader. Fungerer fødderne omvendt ikke, kan det gå hårdt ud over knæ, hofte, ryg eller nakke.

 
 

Sunde fødder gør godt for hele kroppen.

 

Livstjek - SE VIDEO - 300x100

Når musklerne i foden fungerer optimalt, og der ikke er skæv belastning af foden, giver det sig udslag i et yderst godt fundament for resten af kroppen.

 

Knæ, hofte, bækken, ryg og nakke justerer sig automatisk mere optimalt. På samme måde fungerer musklerne op igennem ben og kropsstamme (mave/ryg) mere optimalt, således kropsholdningen forbedres, og musklerne generelt arbejder mere hensigtsmæssigt.

 

Det betyder alt sammen, at resten af kroppen og ikke mindst foden selv er mindre udsat for overbelastninger, når foden fungerer optimalt, og som den er designet til.

 

Foden - en genial konstruktion

En fod består af 26 knogler, 33 led og 24 muskler. Det er en yderst kompleks kropsdel og en genial konstruktion.

 

livstjek-fodens-knogler

Fødderne er faktisk den del af din krop, der belastes allermest.

 

De mange muskler, led og ledbånd skal samarbejde, så du kan holde balancen, uanset om du går i sand og dermed et blødt og eftergivende underlag, på en stejl bakke med hældning eller på en lige asfalteret vej.

 

Når man bliver født, stråler tæerne ud fra foden i direkte forlængelse af senerne oven på foden. Svangen er en stabil, fleksibel trekant, der holdes på plads af fodsålens seneplade, og under forfoden er der en tværgående bue mellem lilletåens og storetåens grundled (føddernes knoer).

 

livstjek-foedderne-hele-kroppens-fundament

 

 

Foden er som sagt en kompleks struktur, som har stor betydning for resten af kroppens bevægelsesapparat. Foden består, som tidligere nævnt, af 26 knogler, der holdes på plads af ledbånd og muskler. Fodskellettet kan inddeles i tre dele; forfod, mellemfod og bagfod.

 

Forfoden består af 5 tæer, som er forbundet med led. Der er i alt 14 tåknogler, hvoraf storetåen består af to knogler, imens de små tæer består af tre knogler hver. Det er ofte i forfoden, at fodproblemerne opstår. Så som hammertæer, forfodsplathed, nedsunken forfod og skæv storetå, der med tiden kan udvikle sig til en knyst. Storetåen er essentiel for vores balance, og har også stor betydning, når vi sætter af under gangbevægelsen, så det er vigtigt at bevare en god funktion i storetåen. Storetåen skal pege ligefrem så den bevarer sin vigtige støttefunktion for resten af kroppen.

 

Mellemfoden består af 5 knogler, som er forbundet med både forfod og bagfod. De 5 knogler udgør fodbuen, som holdes ved en stram bindehinde, der går fra undersiden af hælbenet og ud under fodbuen.

 

Bagfoden eller fodroden, som den også kaldes, består af 7 store knogler, som forbinder anklen med mellemfoden. Bagfoden er den mest belastede del af foden, og en typisk lidelse i bagfoden er hælspore. Tilstanden skyldes, at trædepuden under hælen bliver ødelagt. Trædepuden er opbygget af små fedtfyldte celler, som kan blive ødelagt og ”flade ud”, hvilket ødelægger stødabsorberingen og giver smerter.

 

Denne naturlige form vil for mange gå hen og ændre sig med årene af forskellige årsager.

 

Der er ingen tvivl om, at føddernes form og svækkede funktionsevne først og fremmest skyldes fodtøjet, men for lidt brug af fødderne har også sin indflydelse.

 

Fødderne lever det meste af deres liv pakket ind i sko - og de bliver bogstaveligt talt dovne, stive og svage. Fødderne taber dermed den oprindelige evne til at tilpasse sig underlaget.

 

Vi har ikke altid haft dovne fødder. Det er en udvikling, som er kommet i takt med, at næsten alle de flader vi går på, netop er flade og stive. Det udfordrer ikke foden, og den mister sin oprindelige funktion. Også de mange moderne sko med for lidt plads, høje hæle og stive såler gør det ikke bedre.

 

Muskulatur går til grunde, hvis vi slet ikke bruger den - derimod vil den blive mere og mere ydedygtig, hvis vi bruger den hensigtsmæssigt og stiller stigende krav til den. Det er det, vi forstår ved at træne den op.

 

Du skal lære at lytte til dine fødder, for der er mange ting, du selv kan gøre, for at forebygge smerter eller fodproblemer.

Det er utrolig vigtigt, at man træner sine fødder aktivt livet igennem. At gå barfodet i forskelligartet terræn eller at lave øvelser med fødderne holder muskulaturen i gang og fødderne sunde livet igennem.

 

Træn dine fødder sunde

Vi har det nemlig med at glemme fødderne - vi skænker dem ofte ikke en tanke, før end de gør ondt, giver os gener eller hvis nogen gør os opmærksomme på dem, som jeg gør her.

 

Men heldigvis kan man med enkle fodøvelser genvinde hele fodens naturlige form eller store dele af den. Man kan også bruge øvelserne til at forhindre, at foden fjerner sig fra det naturlige udgangspunkt.

 

Dine fødder skal altså trænes - så de forbliver den intelligente kropsdel, de er skabt til at være.

 

Fødder og tæer arbejder næsten udelukkende reflektorisk, og det er sjældent vi gør noget bevidst med dem. Derfor skal du have tålmodighed med dig selv, for du vil helt sikkert opleve, at nogle af øvelserne er svære at udføre i starten. Hvis du bliver ved med at lave dem hver dag, vil du i løbet af de første to - tre måneder opleve en mærkbar fremgang - både hvad angår styrke og bevægelighed.

 

Jeg vil helt klart anbefale dig, at komme i gang med at have fokus på dine fødder - med de daglige øvelser og med fokus på hvorledes du bruger dine fødder i din gangafvikling.

 

Føddernes sammenhæng med resten af kroppen

Som tidligere nævnt, så har fødderne en stor betydning for resten af kroppens bevægelsesapparat, da fødder, ben, bækken og hofterne er en sammenhængen funktionel enhed. Føddernes stilling er afgørende for, hvordan vægt og balance fordeles i kroppen.

 

Er eksempelvis vægten på hælene, så overanstrenges musklerne på forsiden af skinnebenene  - lægmusklerne arbejder da ikke i balance, hvilket kan påvirke videre op i kroppen.

 

Er vægten på forfoden kan tværbuen i foden synke ned, hvilket kan medføre en mere træt fod  - og udstrålende nervesmerter til tæerne, og videre op i kroppen kan betyde en forøget spænding i rygmusklerne. Mange rygproblemer kan spores tilbage til føddernes stilling.

 

Fra bækkenets muskler ned gennem lår og underben overføres impulser helt ned til fødderne ... og gangen er startet.

 

Fødderne justerer ved hjælp af en masse receptorer, i vores led, muskler og sener, kontakten til underlaget.

 

Bækkenets og lårenes muskler har ikke så mange fintfølende/koordinerede bevægelser, men de har stor kraft.

 

Fødderne har til gengæld mange forskellige bevægelser og sansninger. Fungerer fødderne godt, vil gangen nærmest være lydløs og støddæmpningen god.

 

For at tæernes koordination skal fungere, og den naturlige refleksudløsning kan finde sted, kræver det, at der er plads i skoen, ellers minimeres fodens evne til at sanse underlaget ordentlig. Føddernes sansning af underlaget giver tilbagemelding til resten af kroppen.

 

 

Det er derfor vigtigt at se på føddernes sammenhæng med resten af kroppen - en ubalance i fødderne påvirker kroppen i øvrigt og omvendt.

 

Gå en tur og tjek din gang

Lad fødderne pege nogenlunde fremefter, eventuelt en lille smule ud af, dog ikke for meget  - det giver den bedste gangafvikling.

 

Kik fremefter og ikke ned - det giver din rygsøjle og musklerne omkring søjlen de bedste arbejdsbetingelser og belaster mindst muligt.

 

Ved at lade din gang være rullende og så lydløs som muligt giver det den bedste støddæmpning og belaster fødder - og kroppen i øvrigt, mindst muligt.

 

Lad din gang være så dynamisk som muligt - sæt godt af med hele foden, spred tæerne, mærk afsættet helt ud i dine tæer. Det giver en god venepumpefunktion og styrker dine muskler i fødder og ben.

Inspiration og input til øvelser for fod og ankel

Her NEDENFOR finder du en VIDEO, som jeg har lavet, hvor jeg viser et par simple gode øvelser for din fod og ankel.

 

I øvelserne benytter jeg to bolde - en orange bold med små dutter, samt en grøn bold, der er mere blød.

 

livstjek-foedder-og-bolde-400x250

 

 

På videoen fortæller jeg, at du med den orange bold skal være varsom med at trykke ned på din hæl, da hælen består af en fedtpude og ikke sener og muskler - med den grønne bold er det helt fint at massere og trykke ned på hælen.

 

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED ØVELSERNE

... og MED AT HOLDE DINE FØDDER SUNDE OG KROPPEN I BALANCE

 

Jeg vil helt klart anbefale dig at tage et par kropsbehandlinger siddeløbende med, at du starter op på at lave øvelser for foden og anklen - således at du får løsnet op for de 'gamle' spændinger, som har sat sig i din krop, ved du ikke har haft den opmærksomhed på dine fødder, som de og resten af kroppen fortjener.

 

 

En video med et par gode, simple øvelser for fod og ankel
Amager, den 3. december 2016

 

 

En video med en simpel øvelse for SKÆV STORETÅ
Amager, den 14. december 2016

 


 

   ... hvis du er interesseret i tilbud og gode råd til krop og sind 💕

   ... så tilmeld dig mit nyhedsbrev    LOGO til Favicon

 

 

Du vil ikke blive overrendt med mails - når jeg har ny brugbar viden, så hører du om det

 


 

 

Jeg har fået min viden og inspiration fra flere kilder, men her skal især nævnes Helle Gotved og hendes bog: 'Ha' det bedre med fødderne' - jeg vil helt klart anbefale dig at få den købt og læst ... du vil få en viden og fantastisk forståelse for vigtigheden af at arbejde med dine fødder, som kun vil motivere dig endnu mere til at komme i gang med dine daglige fodøvelser.

Bogen indeholder endnu flere øvelser end dem jeg viser dig i min video.

 

Du har også mulighed for at tage et 3 timers kursus på Gotved Instituttet:


Fødderne – vores fundament

livstjek-gotved-instituttet-logo

 

 

 

 

Der ud over kan du kan læse mere om fødder og få endnu flere øvelser på følgende site:

livstjek-den-intelligente-krop

 

... hvor der blandt andet er følgende øvelser beskrevet:

 

livstjek-alle-boer-traene-foedderne-lotte-paarup