Effektivt værktøj
Livshjulet er et enkelt og effektivt værktøj til at give dig et overblik over udvalgte områder af dit liv. Det giver dig indblik i, hvor du er nu, og hjælper dig med at få fokus på den del af dit liv, der trænger til "at bliver gjort noget ved", så du når derhen, hvor du gerne vil være og får mere balance i dit liv.
Livshjul med eger
Vores livshjul ser forskellige ud afhængig af, hvem vi er, og hvordan vi lever vores liv.
Forestil dig dit liv illustreret som et hjul.
Hjulet er inddelt i områder af eger og hvert område i hjulet symboliserer et område i dit liv.
Det kan være følgende overordnede områder, der er med til at skabe en balance i dit liv:
|
… men det kan også være mere specifikke områder, som:
|
Værdier
Du vil opdage, at der ikke altid er sammenhæng mellem, hvad du har fokus på, og hvordan du rent faktisk handler. Mange oplever nemlig en utilfredshed f.eks. i deres parforhold eller i forhold til deres karriere, men de handler sjældent på det, hvilket er paradoksalt.
Noget af det de fleste af os er gode til, er at give op på at gøre noget ved det, der er sværest - fordi det er svært og derfor uoverskueligt at gøre noget ved ... for hvor skal man begynde!?
Så bruger vi istedet energien på at forsøge at få styr på noget af det, der ikke er helt så svært ... og vi undres over, at det aldrig rigtig vil lykkes. Årsagen er, at så længe der er noget, der ikke virker, så påvirker det alle de andre aspekter af livet, der er afhængige.
Derfor er noget af det vigtigste, du kan gøre for at forandre dit liv ... er at finde ud af, hvilke værdier der - helt ærligt og oprigtigt - betyder noget for dig og din livskvalitet.
... og det er ikke sikkert, at det du først sætter på listen, er det rigtige.
Er det i virkeligheden dig, der synes, at boligen skal ligne Bo Bedre?
Har karrieremæssig succes reelt betydning for dig? Eller handler nogle af de værdier og mål, du går og ønsker dig, i virkeligheden om at tilfredsstille andres forventninger? Hvad er egentligt vigtigt i dit liv? Bruger du tiden, dit fokus og din energi på det, der er vigtigst - og på det område, hvor du har mest brug for forandring? |
Lidt længere nede på siden finder du en guide til, hvordan du kommer i gang.
Lav øvelsen alene eller måske sammen med en god ven, din mand, kone, kæreste.
God arbejdslyst.
Sådan arbejder du med livshjulet
1. Udfyld dit nuværende livshjul
For at lave dit eget livshjul skal du starte med at finde ud af hvilke områder, dit liv består af.
Hvert område skal bedømmes på en skala fra 1-10 i forhold til, hvor tilfreds du er lige nu.
Det inderste af hjulet svarer til 0
( 0 ~ Skidt og ikke særligt godt)
mens det yderste svarer til 10
(10 ~ Fantastisk og lykkelig).
Kig på èt område af livshjulet af gangen.
Fortsæt med at udfylde alle områder af livshjulet.
2. En overordnet vurdering af nuværende livshjul ⇒ dit ideelle livshjul
Start med at kikke helt overordnet på livshjulet, du lige har udfyldt.
Nu skal du se nærmere på, hvor du er i forhold til dine værdier, drømme og ønsker?
Hvad er dine umiddelbare tanker samlet set? Vurder, om dit hjul, ser ud, som du ønsker, eller om der er områder, der kræver ekstra opmærksomhed og indsats? Hvordan ville du ideelt set ønske, du brugte din tid og energi? Er der visse områder, der stjæler for meget energi fra de resterende områder? Hvilke områder skaber ubalance? |
Det kan f.eks. være, hvis du bruger alle dine kræfter på dit arbejde, vil du mangle overskud til dine børn eller til at pleje dig selv og dyrke dine hobbyer, hvilket kan resulterer i dårlig samvittighed og følelsen af ubalance.
Brainstorm på værdier
Til denne vurdering vil en brainstorm på dine værdier være meget værdifuldt og hjælpsomt.
Start med at lave sætninger, som fortæller noget om, hvad der er virkelig vigtigt for dig, for at du føler dig lykkelig.
|
Det er ikke en 10 minutters øvelse – lad bare tankerne gå på langfart i de gode oplevelser du har haft, de mennesker du har sat pris på osv.
... så plejer der at komme flere sætninger om ting, der virkelig betyder noget for dig.
Hvis du vil bruge livshjulet som værktøj til at tage temperaturen på din livskvalitet, så prøv at tænke en ekstra gang over disse spørgsmål, når du har lavet den første version af dit livshjul:
Hvad er de vigtige værdier i DIT liv? Hvorfor er disse værdier vigtige? Hvad giver de dig og hvilke behov opfylder de? HVEM er de i virkeligheden vigtig for? Er det dig selv eller er det i virkeligheden kæresten, dine forældre, vennerne, ”samfundet” ….? Er der balance i dit livshjul eller er det ”punkteret” på et eller flere områder? Hvordan kan du fokusere på den ene værdi, som er i dårligst tilstand lige nu? Hvad er udfordringen ved at fokusere på den ene ting – og kun den? Hvad forhindrer dig i at få det bedre i den del af dit liv? |
Positiv >< negativ tjek
Gennemgå dine sætninger og check om de er positivt formuleret, så de handler om ting du gerne vil have i dit liv i stedet for ting, du vil undgå.
Næsten alle dine udsagn kan vendes positivt
– fx. kan 'jeg vil ikke ikke skændes med familien' vendes til 'jeg vil altid pleje mine releationer med opmærksomhed'. |
Det lyder banalt, men at have fokus på positive ting fremfor negative får faktisk livet til at opleves nemmere.
Fremtidige livshjul ⇒ dit ideelle livshjul
Du skal nu lave et nyt livshjul, hvor du markerer, hvor du gerne vil være om et halvt til et helt år på de forskellige områder.
Hvis du har benyttet dig af værdi-sætninger til at vurdere dit nuværende livshjul og afdække hvad, der egentligt er vigtig i dit liv, så er næste step at få sorteret dine sætningerne indenfor dine livsområder. Din brainstorm på vigtige værdier skulle gerne have givet dig en god fornemmelse af, hvor du ønsker at være, bevæge dig hen.
Husk at der ikke er noget rigtigt og forkert - livshjulet vil være forskelligt fra person til person og også se forskelligt ud i de forskellige perioder i dit liv.
Drøm ~ vision
Med input fra dine værdier vil du kunne konkretisere din "drøm" ~ din livsvision.
Din vision skal du bruge som pejlemærke for dine aktiviteter og handlinger i fremtiden.
3. Vælg et eller flere fokusområder og læg en handlingsplan
Nu skal du lave en plan for, hvordan du når hen til ”drømmen” ~ din livsvision.
Vælg 1, 2 eller flere fokusområder ud, som du har lyst til at arbejde videre med i dit livshjul. Tænk nu over hvad der skal til, for at du kan blive endnu mere tilfreds på det/de områder af dit liv.
Tag eventuelt udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvad er det, der gør, at du ikke har scoret lavere, end du har gjort for området? Med andre ord, hvad fungerer allerede godt?
- Hvad skal der til, for at du kan score området højere, end du allerede har gjort? Lav gerne en brainstorm med 5-10 muligheder
- Hvilke tanker og overbevisninger skal du give slip på, for at du kan score højere på det område i livshjulet?
- Hvad er det første du skal gøre for at blive mere tilfreds med området? Sæt mål op for, hvad du helt konkret kan gøre, hvornår du skal gøre det. Identificer små skridt du kan tage
- Hvem kan hjælpe dig? Både med at holde ’dig til ilden’, så du virkelig får handlet på dine beslutninger og måske også med noget helt konkret i forhold til din handlingsplan
Vær opmærksom på, at det er forskelligt, hvordan mennesker individuelt vil vurdere en skala fra ét til ti.
Det er derfor ikke vigtigt, om du får alle dine livsområder op på 10.
Det der er vigtigt, er, at du selv oplever, at du har balance i dit liv, og at du prioriterer de områder, der er vigtige for dig at prioritere.
Livshjulet kan således bruges til at identificere ømme punkter og ud fra dem lave en handlingsplan. Du vil trin for trin få et overblik over dit liv, og hvor tilfreds du er med det samlet set lige nu, for derefter at kunne lave en handlingsplan for, hvordan du når derhen, hvor du gerne vil være.
4. Handlingsplan ~ gameplan
Følgende kan være et eksempel på en meget visuel handlingsplan - nemlig en gameplan:
5. Fra handlingsplan til handling via ugearbejdsskema
Det kan være utroligt hjælpsom at få synliggjort dine fokusområder i en ugeplan, som dette ugearbejdsskema:
6. Brug for hjælp til arbejdet med livshjulet og handlingsplan?
Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have hjælp til arbejdet med livshjulet og få lagt en handlingsplan, og dermed få en hverdag og et liv med mere balance:
Telefon: 40 62 42 02 eller pr. mail: kontakt@livstjek.dk
Sanse- og motorikvejleder Gotveduddannet bevægelsesunderviser Åndedræts- og kropsbehandler ... med RAB godkendelse Positiv Psykologi Livsvejleder, mentor og inspirator |
|
Amager tlf. 40 62 42 02 www.livstjek.dk |
|
--- | |
Vibe Kielstrup Franzen, Livstjek - Kropsterapeut og Lifecoach på Facebook |